عربستان خشمگین شد

با توقف اجرای توافقنامه های فلسطین- تل آویو؛

عربستان خشمگین شد

تصمیم فلسطینی ها برای توقف همه توافقنامه ها با رژیم صهیونیستی باعث خشم کشورهای عربی به ویژه عربستان شد.

عربستان

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ پایگاه اینترنتی الخلیج آنلاین نوشت: همین که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تصمیم گرفت اجرای توافقنامه های امضا شده با اسرائیل از سال ۱۹۹۳ را متوقف کند فشارهای عربی و بین المللی از هر جهت آغاز شد تا از تصمیم خود منصرف شود، تصمیمی که برخی آن را مایه از بین بردن طرح ”عادی سازی“ جدید در منطقه می دانستند.
بر اساس گزارش برخی مسئولان به الخلیج آنلاین، این تصمیم باعث خشم تعدادی از کشورهای عربی و در راس آنها عربستان و مصر شده است که تحرک برای یافتن راه حل هایی به منظور منصرف کردن عباس یا جلوگیری از عملی شدن تصمیم او را آغاز کرده اند و از این می ترسند که منافعشان به خطر بیفتد و روابطشان با اسرائیل که شاهد تحول مثبت و بی سابقه است تحت تاثیر قرار گیرد.
فتحی القرعاوی عضو ارشد جنبش مقاومت اسلامی (حماس) در این زمینه می گوید: ”با وجود تصمیم عباس برای انحلال همه توافقنامه های سیاسی، اقتصادی و امنیتی با رژیم اشغالگر، مسئله اجرا شدن این تصمیم هنوز مبهم و نیازمند اقدامات بیشتر است.
القرعاوی در گفت و گو با الخلیج آنلاین خاطرنشان کرد: این تصمیم ممکن است منافع کشورهای عربی را که می کوشند از طریق روابط اقتصادی، نظامی و حتی سیاسی به همدیگر نزدیک شوند از بین ببرد و در صورتی که عباس آن را عملی کند منافع این کشورها به خطر می افتد و شاید طرح های جدید آنها در منطقه با شکست مواجه شود.
وی افزود: ”عربستان و مصر و سایر کشورهای عربی که برای عادی سازی علنی و پیشرفته سر و دست می شکنند نمی خواهند هیچ اقدامی از سوی فلسطینی ها که رابطه آنها با تل آویو را خراب می کند صورت بگیرد از این رو با همه توان و از همه راه های ممکن می کوشند برای منصرف کردن فلسطینی ها یا از بین بردن زمینه اجرایی اقدامات آنان در جدایی از اسرائیل اعمال فشار کنند“.
این عضو ارشد حماس خاطرنشان کرد اقدام عباس تا این لحظه همچنان با عمل فاصله دارد و اجرای آن در عمل به معنای انحلال تشکیلات خودگردان فلسطین است که سال ۱۹۹۳ تاسیس شد که البته غرب و حتی کشورهای عربی اجازه چنین چیزی را نمی دهند.
عباس روز پنجشنبه ۲۶ ژوئیه بعد از نشستی که در رام الله داشت از توقف اجرای همه توافقنامه های امضا شده با اسرائیل خبر داد که با استقبال فلسطینی ها و مطالبه عملی شدن آن مواجه شد. عباس گفت: ”این تصمیم به سبب اصرار اشغالگران برای نادیده گرفتن همه توافقنامه های امضا شده و تعهدات ناشی از آنها گرفته شد“. وی تاکید کرد: ”تا وقتی ملت ما به حقوق کامل خود دست نیابد صلح و امنیت و ثبات در منطقه و جهان نخواهد بود“.
محمود العالول نایب رئیس جنبش فتح نیز تاکید کرد این تصمیم شامل هماهنگی امنیتی نیز خواهد شد و افزود: ”این تصمیم، فریاد فلسطینی ها در برابر تجاوزگری، کشتار و ویرانگری های اسرائیل است و امکان ندارد ادامه وضع کنونی را به این شکل بپذیریم“.
این در حالی است که این اقدام آتش خشم اسرائیل را شعله ور کرده است و آنها تهدید می کنند فلسطینی ها بهای اجرای این تصمیم را خواهند داد. اظهارات الی کوهن وزیر اقتصاد و صنعت حاوی این تهدیدهای آشکار بود.
الخلیج آنلاین بر اساس آنچه خود رصد کرده است می نویسد: هشت توافقنامه ای که تشکیلات با اسرائیل متوقف خواهد کرد عبارتند از: معاهده اسلو سال ۱۹۹۳، معاهده غزه-اریحا سال ۱۹۹۴، طابا یا همان اسلوی دوم سال ۱۹۹۵، وای ریور اول ۱۹۹۸، وای ریور دوم ۱۹۹۹، گزارش میشل ۲۰۰۱، نقشه راه ۲۰۰۲ و توافقنامه گذرگاه ها سال ۲۰۰۵.
حسن خریشه معاون دوم رئیس شورای قانون گذاری فلسطین می گوید: ”اگر محمود عباس تهدید خود را عملی و همه روابط سیاسی، امنیتی و اقتصادی را قطع کند کشورهای عربی که عادی سازی را بعد از کنار زدن آرمان فلسطین، راهی برای رسیدن به آغوش اسرائیل می دانند، بیشترین زیان را می بینند“.
خریشه در گفت و گو با الخلیج آنلاین افزود: ”این اقدام می تواند فضایی تنش آلود ایجاد و پویش عادی سازی را که از همه مرزها عبور کرده است مختل کند برای همین کشورهای عربی به اقدامات عملی در مورد فلسطینی ها دست می زنند تا آنها را از این اقدام که باعث نگرانی مزمن آنها خواهد شد منصرف کنند“.
وی خاطرنشان کرد اوضاع کنونی تشکیلات خودگردان و تمسک آن به هماهنگی با تل آویو، کشورهای عربی را به عادی سازی علنی تشویق کرده است اما تصمیم فلسطین همه این روابط را قطع کرد و حتی ممکن است آنها را کاملا متوقف کند.
خریشه گفت این کشورها کوشیدند با دفاع از معامله قرن آمریکا و نیز مشارکت رسواگونه خود در نشست منامه، آرمان فلسطین را منزوی و آن را از سر راه خود برای رسیدن به رژیم اشغالگر بردارند.
در همین چارچوب، وی بعید ندانست که تصمیم ناگهانی عباس یعنی قطع رابطه با اسرائیل که انتظارها برایش طولانی شده بود با مشورت اردن اتخاذ شده باشد، کشوری که در برابر همه فشارهای اسرائیل و آمریکا و حتی کشورهای عربی علیه اجرا شدن معامله قرن ایستادگی کرد.
عباس روز چهارشنبه ۲۴ ژوئیه با ملک عبدالله دوم شاه اردن در امان دیدار کرد و آن چنان که خبرگزاری رسمی فلسطین (وفا) نوشت، در این دیدار دو طرف سازوکارهای هماهنگی مشترک بین دو کشور در قبال تازه ترین تحولات حساس منطقه بررسی کردند.
تصمیم اخیر فلسطین چند روز بعد از اقدام نیروهای اشغالگر به انهدام دهها واحد مسکونی در محله وادی الحمص در شهرک صور باهر در قدس اشغالی اتخاذ شد. این منطقه از جمله مناطق تحت سیطره تشکیلات خودگردان بر اساس معاهده اسلو است که سازمان آزادی بخش، آن را با اسرائیل امضا کرده است.
ترامپ از زمان تصدی پست ریاست جمهوری آمریکا تصمیماتی برای اعمال فشار در چارچوب اجرای معامله قرن اتخاذ کرده است که نخستین آنها اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و توقف کمک های مالی به آنروا (آژانس امداد و اشتغال فلسطینی ها) و تلاش برای اجرای طرحی بود که فلسطینی ها را وادار می کند در قضیه قدس و آوارگان و مرزهای سال ۱۹۶۷ در ازای مقادیری غرامت و سرمایه گذاری، امتیازهای ناعادلانه ای به اسرائیل بدهند.
از زمان قدرت گرفتن محمد بن سلمان ولیعهد سعودی همگرایی عربستان و اسرائیل بیشتر شده و در ماه های اخیر سخن از دیدارها و سفرهایی در راستای عادی سازی بین دو طرف افزایش یافته است چنان که سرعت بهبود روابط بین دو طرف در برهه اخیر شتاب بیشتری گرفته و اظهاراتی که بر اهمیت روابط بین دو طرف در سایه منافع مشترک میان آنها تاکید می کند تشدید شده است.
اخیرا محمود نواجعه مسئول هماهنگی کمیته ملی تحریم اسرائیل معروف به ”بی دی اس“ اعلام کرد اطلاعاتی در دست دارد مبنی بر این که عربستان می کوشد در سال ۲۰۱۹ دور تازه ای از عادی سازی با اسرائیل را آغاز کند.